سربرآوردن ققنوس توسعه، از خاکستر کرونا
نگاهي اجمالي به ظرفيتهاي بيست و سومين نمايشگاه بين المللي ايران هلث
شمارش معکوس براي برگزاري نمايشگاه بيست و سوم ايران هلث در حالي آغاز شده است که دو سال بعد از همه گيري کرونا، اتفاقات زيادي در صنعت سلامت، نه تنها در ايران بلکه در سراسر جهان رخ داده است که به عنوان اولين آزمون جدي اين صنعت بايد نمودهاي آن را در نمايشگاه پيش رو مشاهده کرد.
بيست و سومين نمايشگاه بين المللي تجهيزات پزشکي، دارويي و آزمايشگاهي از چند جنبه متفاوت نسبت به نمايشگاههاي قبلي، و حتي نمايشگاههاي بعدي، حائز اهميت است که در اين گزارش اجمالي، به بررسي برخي از شاخصها، تفاوتها و تمايزهاي آن ميپردازيم.
ققنوس صنعت درمان از خاکستر کرونا
نمايشگاه پيش رو مهم ترين، بزرگترين و متفاوت ترين در نوع خود است. چرا که کشور ما همراه با تمام کشورهاي جهان و تعدادي از شرکتهاي خارجي که در اين رويداد حضور دارند، تجربه تلخ و البته آموزنده پاندمي کرونا را از سر گذرانده اند. تجربه اي که کلکسيوني از مسائل تجربه نشده و شگرف را پيش پاي شبکه جهاني بهداشت با سابقه اي قريب به يک قرن قرار داد.
ويروس کويد 19 مولد بيماري کرونا که به لحاظ تاريخي کم نظير و يکي از فراگيرترين و پايدارترين پاندميهاي تاريخ بشريت است، نه تنها در کشور ما، بلکه در جوامع توسعه يافته نيز، نظام سلامت و شبکههاي بهداشتي را با چالشي عظيم روبه رو کرد. چالشي که باعث شد نقاط ضعف و گاهي اوقات نقاط قوت نظام سلامت دنيا در مواجهه با يک پديده «همه شمول» و غير منتظره به خوبي عيان شود.
ابتلاي صدها ميليون انسان و مرگ دهها ميليون انسان ديگر و خسارتهاي عظم اقتصادي، اجتماعي، رواني و... که از اين پاندمي باقي ماند، ميتواند رويکرد فعالان اين عرصه را نسبت به نيازسنجي صنعت درمان و ارائه راه حلهاي اساسي تر دچار دگرگوني نمايد. در واقع ميتوان گفت که تفکر بشريت نه فقط در صنعت درمان و رويکرد شرکتهاي فعال در اين حوزه، بلکه در کل ساختار اجتماعي و سياسي، از يک پيچ بسيار خطرناک عبور کرده است.
در واقع استراتژيستها و واحدهاي تحقيق و توسعه شرکتهاي بزرگي که تعدادي از آنها در بيست و سومين نمايشگاه ايران هلث از سراسر جهان حضور دارند، تلاش خواهند کرد با تکيه بر اين آزمون شگرف به ارائه راه حلها، محصولات و دستاوردهايي بپردازند که بتواند حفرههاي موجود در ساختار شبکه بهداشتي جهان و نقاط ضعف برملا شده را برطرف کند. به اين خاطر نمايشگاه پيش رو يکي از تعاملي ترين نمايشگاههاي برگزار شده تاکنون خواهد بود.
بديهي است که هنوز سازمان بهداشت جهاني اتمام پاندمي را اعلام نکرده است و انتظار نميرود که شرکتهاي بزرگ به شکل قابل ملاحظه اي در نمايشگاه پيش رو با عرصه سلوشنها و محصولات توسعه يافته اين تحول را در فعاليتهاي خود به سرعت بروز دهند؛ اما قطعا به شکلي واضح، با جوانههاي اين تفکر در عملکرد و سياست گذاريهاي شرکتهاي خارجي و داخلي مواجه خواهيم بود.
تعامل با جهان، ضرورتي انکار ناپذير
استقبالي که شرکتهاي مختلف از سراسر جهان براي حضور در نمايشگاه 23 ايران هلث نشان داده اند، به خوبي نشان ميدهد که شبکه به هم پيچيده ارتباطي جهان در تمام صنايع بويژه در صنعت درمان موضوعي نيست که به سادگي بتوان بخشي از آن را جدا کرد و ارتباط يک کشور را با دهکده جهاني از بين برد.
فرايند گلوباليزيشن، ماهيتي متکثر به فرايندهاي جهاني از منظرهاي مختلف داده است که باعث ميشود ايجاد يک الگوي تحريم همه جانبه، با کارکرد حداکثري، عملا غير ممکن باشد. به اين خاطر صنعت سلامت ايران ميتواند از نمايشگاه بيست و سوم ايران هلث که بعد از يک همه گيري جهاني و براي پر کردن خلاءهاي بي شمار برگزار ميشود، حداکثر استفاده را در زمينه بي اثر کردن تحريمها و وادار کردن جامعه جهاني به پذيرش کشور ما در زمين بازي جهاني به منصه ظهور برساند. حتي نمايشگاه ايران هلث ميتواند الگويي براي ساير حوزههاي صنعت و اقتصاد کشور باشد تا موضوع تحريمها را به تدريج به مفهومي خنثي بدل کنند.
تعامل، بومي سازي دانش و توسعه پايدار
نمايشگاهها به طور کلي و نمايشگاه ايران هلث Iran Health Exhibition به طور اخص، محل تعامل شرکتهاي بزرگ و کوچک و دست اندرکاران صنعت سلامت است. اين رويداد در حالي برگزار ميشود که موسسات تحقيقاتي کشورهاي مختلف از جمله ايران تلاش ميکنند، افقهاي جديدي در زمينه صنعت درمان پيش روي خود بگشايند و ابعاد توسعه اي و قدرت واکنش سريع نظامهاي بهداشتي را فراتر ببرند. طبيعي است که در سراسر دنيا شرکتهاي حوزه سلامت ميتوانند با توجه به نگراني دولتها از تکرار رويدادهاي مشابه، بيش از پيش نسبت به حمايت و پشتگرمي دولتهاي متبوع خود دلگرم باشند.
نمايشگاه 2022 اين فرصت را براي شرکتها و موسسات تحقيقاتي ايراني فراهم ميکند تا با تعاملي سازنده نسبت به ايجاد يک رابطه پايدار و وارد کردن و بوميسازي دانش مورد نياز در اين زمينه گامهاي موثري بردارند. البته خوش بختانه توان صنعت درمان کشور از نظر دانش نظري و تجربه عملياتي، کلينيکي و باليني به قدري است که اين تعامل قطعا دو طرفه خواهد بود و کشورهاي شرکت کننده ميتوانند از دانش ايراني در زمينه پزشکي ايران بهره مند شوند.
صنعتي با گردش مالي عظيم
براساس آمارهاي موجود حجم بازار جهاني تجهيزات پزشکي بيش از 500 ميليارد دلار است که سهم ايران با قريب به 5 ميليارد دلار از اين صنعت قابل ملاحظه نيست. اما نکته اي که بلافاصله بايد اضافه کرد اين است که برخلاف ساير حوزههاي صنعت که دانش بومي آن حوزه براي توسعه حداکثري در آن بخش غايب است، دانش انباشته در شبکه بهداشت و درمان کشور بويژه در برخي از رشتههاي شاخص باعث شده است ظرفيتهاي عظيمي در کشور براي افزايش سهم خود از اين صنعت وجود داشته باشد. اين بحث افزون بر مباحثي مانند گردشگري درمان و نظاير آن است. ضمن اين که تجربه تحريمها و نارساييهايي که در دوره پاندمي کرونا کشور ما با آن مواجه شد، لزوم قدم گذاشتن در مسير نوعي خودکفايي نسبي در اين صنعت را براي کشور ضروري ميکند.
نمايشگاه بين المللي ايران هلث (تجهيزات پزشکي، دارويي و آزمايشگاهي) که رويداد بيست سوم آن از سوم تا ششم خرداد به همت شرکت آواي موفق ايرانيان برگزار ميشود، در واقع حکم دانشگاهي عظيم را دارد که تمام کنشگران اين حوزه ميتوانند به فراخور نياز و علاقه خود از اين رويداد بزرگ جهاني بهره مند شده و گامهاي بلندي به سوي توسعه فعاليتهاي خود بردارند.
اين نمايشگاه که پيش بيني ميشود بيش از 25 هزار نفر از دست اندرکاران و افراد مرتبط با اين صنعت از آن بازديد کرده يا در آن حضور داشته باشند، فرصت بسيار مغتنمي است که شرکتهاي ايراني بتوانند ضمن به اشتراک گذاري تجربيات خود و نمايش دستاوردهايشان، از رکود چند ساله اي که در فعاليتهاي تجاري عادي پيش آمده بود با فراغ بال عبور کرده و فعاليتهاي خود را در مسير بهينه سازي شبکه درمان کشور توسعه دهند و گامهاي قابل ملاحظه اي براي جهاني کردن خود و محصولاتشان بردارند.
براي کسب اطلاعات بيشتر درباره بيست و سومين نمايشگاه نمايشگاه بين المللي ايران هلث (تجهيزات پزشکي، دارويي و آزمايشگاهي) از سايت http://iranhealthexhibition.ir/ بازديد کنيد.